Soffan…

Så har jag spenderat ännu en natt på soffan. Meja blir så täppt när hon ligger i sin säng när hon är förkyld, i soffan kan jag pallra upp mjuka kuddar så att hon ligger som en drottning. 🙂 Meja trivs med att sova i soffan, hon sover bättre där än i sin säng. Jag har vant mig med att sova i soffan och sover skönt jag med. 🙂

Jag pratade margarin med någon häromsistens och tänkte att fler kanske är intresserade av vad margarin EGENTLIGEN är. ”Kemikaliesmörja” brukar det kallas av de som tagit ställning och bojkottat det. Man tar olika oljor och raffinerar dem genom att låta dem utsättas för starka kemikalier, bland annat lut, extraktionsbensin, blekjord, fosforsyra, aceton och nickelkatalysator. Man gör detta för att ta bort oljornas naturliga egenskaper och för att få det i fast form i rumstemperatur. Grejen är att det finns rester kvar av dessa kemikalier i fettmassan sen! De anses vara så låga att de inte är skadliga, men att det inte är lag på att upplysa om detta på förpackningen är skrämmande! Margarintillverkarna har på sistone fått hård kritik för sin marknadsföring också. De vill få margarin att framstå som det nyttiga och hälsosamma alternativet, när senare forskning börjat visa på att de mättade fetterna i vanligt smör inte är dåliga, som man tidigare trott. Becel får inte längre använda hjärt-lungfondens märke på sina förpackningar och de flesta smörgåsmargariner innehåller mestadels vatten.

Jag vägrar ge dessa margariner till mina barn, jag väljer smör och naturlig olja över vilket kemikaliejox som helst numera. Folk borde ta hand om sig lite bättre, och bojkotta idiotprodukter när matindustrin strävar åt fel håll. Så konstgjort och artificiellt som möjligt ska det tydligen vara. Varför sälja naturligt smör när man kan lura på kunderna billigt smak-, lukt- och och färglöst industrifett som ges smak, lukt och färg med olika tillsatser och sen blandas med vatten och konserveringsmedel? Industrifett vars råvaror bidrar till skövling av regnskog bland annat. Ett smöraromämne som ofta används är diacetyl, en brandfarlig kemikalie som orsakar svår luftrörskatarr hos de arbetare som utsätts för den i tillverkningsindustrin. Ofta förtäckt som ”smörarom” på innehållsförteckningen. Undvik!

Nu är jag inte rabiat på något sätt, men jag försöker göra några aktiva val i affären och laga så mycket mat från grunden som möjligt. Halvfabrikat och kryddblandningar innehåller oftast en del skumma ingredienser, och det blir godast att krydda själv. En bra tacokryddblandning är spiskummin, chilipulver, salt, kakao och lite cayenne, hundra gånger godare än färdig tacomix som mest består av salt och smakförstärkare. Genom att välja naturliga ingredienser istället för artificiella tillsatser som ska efterlikna naturliga ingredienser så kan vi påverka industrin att sluta joxa med maten vi äter.

Ta hand om er! 🙂

Tillägg kl 8.56:
Lite intressant att precis när jag bloggat klart om detta så pratade de om det på Nyhetsmorgon. 😀 En man var där och pratade om matlådor undrade varför man väljer att lägga pengar på tillsatser istället för riktiga råvaror och varför man vill tillföra sin kropp detta. Bra argument hade han, och visar att folk börjar bli medvetna om vad de stoppar i sig. 🙂

2 tankar kring ”Soffan…

  1. svärmor/farmor/mamma

    Du är klok du Anna som tänker på dina barn vad dom stoppar i sig. Håller helt med dig om att allt man kan göra själv är bäst och godast.
    kram på er alla

  2. Carina

    Jag håller på dig. Jag har precis läst en bok av ”fettdoktorn” Annica Dahlqvist som säger exakt samma sak och jag blev lite ilsken när jag såg att vi på förskolan helt plötsligt skulle ge barnen lättfil. VARFÖR? Ge ungarna naturliga råvaror och vi kanske slipper lite allergier!!
    Snälla du detta är verkligen en fråga att diskutera på föräldraråd.

Kommentarer är stängda.