Parfym…

När jag var på ICA Maxi i torsdags så sålde de ut nån Björn Borg-parfym för 49 kr. Jag har ont om parfymer, främst eftersom jag tycker att de antingen är för dyra eller luktar gammal överklasstant i päls som stinker ner hela affären. (Det är faktiskt sant att vissa gör det, jag var på Konsum Sveaplan en gång och upptäcker när jag kommer in att det stinker tung damparfym. Halvvägs in i affären går jag förbi en snobbig tant i päls som fullkomligen stinker, man kan nästan se ångorna.) I alla fall så sprutar jag en liten dusch på handleden och går vidare. Men herrejesus vad jag stank… Tyckte jag i alla fall. Jag blev nästan yr när jag gick omkring där inne… Nu är jag ju inte så van med parfym eftersom man som normal och omtänksam mor inte använder parfymer, stinkande sköljmedel eller andra starka dofter när man har bebis. När släkt och vänner fått låna bebisen en stund så har man ofta fått slänga kläderna i tvätten direkt och duscha det lilla livet för att bli av med stanken och för att den lilla inte ska få allergichock. Jag gillar billiga parfymer eftersom de luktar diskret och snabbt mattas av, så att man inte somnar i stanken. Men jag var modig och köpte en Björn Borgparfym ändå… Den lär räcka i minst fem år. Man får ju inte ha parfym på dagis för att så många är allergiska, så jag behöver ju inte parfymera mig när jag hämtar barnen på dagis, inte heller när jag sitter hemma och jobbar.

Sen knackade en man från fiskbilen (www.hemfisk.com) på dörren ikväll, mitt i Mollys och mitt fredagsmys. Jag som har så svårt att välja fisk i affären impulsköpte 7,5 kilo fisk (rödspätta, lax och torsk) för 1628 kr! Men den är viltfångad på miljöriktigt sätt, och jättefin. Inga billiga chumlax-slamsor eller fisk ihoppressad till fyrkantiga paket här inte. Jag tycker det är så svårt att välja fisk annars, mycket fisk är odlad och det varnas ibland för billig odlad fisk eftersom den kan vara fullproppad med hormoner, antibiotika, färgämnen och annat som gör den billigt snabbodlad. Men det står ju inte direkt på förpackningen att fisken innehåller östrogen exempelvis. Sedan jag blev intresserad av mat, dess innehåll och hur man som konsument gång på gång manipuleras och luras i affären så är det mindre kul att gå och handla. Ofta ser man en ny produkt med en lockande förpackning, men när man läser innehållsförteckningen är det rena giftet… Bara kemikalier och tillsatser, knappt några rena ingredienser alls. Som guacamolen på burk som inte innehåller ett uns avocado, tacokryddorna som mest är salt och smakförstärkare (smakförstärkare stimulerar hjärnan att äta mer), eller denna sabla palmolja som är i allt nuförtiden (regnskogen skövlas till förmån för palmoljeodlingar). Det är en djungel, i vissa fall kan det till och med vara så att det till en brasiliansk nötstek har gått åt mindre energi än en svensk. Det finns inget facit heller. Man får läsa på och agera efter sin egen goda tro helt enkelt. Och tro inte att jag lever renlärigt och är en hälsoguru, nejdå… 🙂 Jag lever halvvägs nånstans, gör en hel del medvetna val men faller ibland på ”dåliga” varor. Min filosofi är att undvika hel- och halvfabrikat, lightprodukter och försöka välja ekologiska varor och laga mat från grunden. Det gäller för familjen, personligen så försöker jag undvika ris, pasta, bröd och potatis eftersom magen mår så bättre utan, man klarar sig på mycket mindre portioner och slipper sötsuget. Men det är inte LCHF jag följer, det är en egenkomponerad mathållning som fungerar för mig och där jag kan äta vilken mat som helst men i andra proportioner bara.

Men oj, nu är det verkligen dags att sova… Jag kommer att vara ett vrak i morgon när barnen vaknar… Attans att det börjar en Star Trek-film nu… Oj, svårt val… Sova eller Science Fiction..?  Det är ju inte så lockande att gå och lägga sig i en stor tom säng nu när Niklas är borta… *suck*