Kalaset avklarat…

Ja, så var Niklas födelsedagskalas avklarat. Det blev ingen picknick som vi planerat, vi vågade inte lita på vädret utan bestämde oss för att fira hemma hos oss istället. Trångt men vi fick precis plats. Nackdelen med så mycket folk är att man inte hinner umgås med hälften ens. Det blir lätt lite rörigt, och när man inte kan röra sig så bra så blir det lätt stressigt. Men det var trevligt ändå! 🙂 Niklas fick ett par sticksågar och en rejäl skruvdragare bland annat, så det lär väl bli snickra av på semestern. 🙂 Dessutom så fick han en Soda Stream så att han kan göra riktigt miljövänligt vatten på bästa sortens Eskilstunavatten istället för billigt tyskt vatten som åkt avgasspyende lastbil över halva Europa. Vi är ju lite halvt miljönissar ibland, vi gör vad vi kan för att bidra till en bättre värld för Molly att växa upp i. Så jobbigt är det ju inte, bara att göra några medvetna val i affären (ekologiskt och närodlat i den mån det går, eller välja båtfraktat istället för lastbilsfraktat bland annat) och göra en ansträngning att källsortera hemma bland annat. Men vi är inga extremister. Sen kan man ju gå in på ämnet ”Tillsatser i maten” om man har lust, där man kan undra varför svensk skinka är fullproppad av smakförstärkare (glutamat, som är en signalsubstans i hjärnan till exempel och förbjuden i barnmat, läs mer här) och konserveringsmedel medan exempelvis brittisk och tysk skinka består av skinka och kryddor. Då kan man bli lite konfys när man står i valet mellan närodlat eller hälsosamt. Mat överhuvudtaget är en djungel och alltid verkar det bli nån som skadas av den; miljön (transporter, besprutning och skövling bl.a.), djuren (plågsam uppfödning och slakt, ex gåslever som tillkommer genom plågsam tvångsmatning och som de fina restaurangerna slutat servera av den anledningen) eller vi själva (tillsatser och gifter i maten). Men nu struntar vi i det ämnet så länge, jag kan skriva sida efter sida om sånt här…

Nu har vi suttit och degat i soffan resten av kvällen och njutit av att huset är välstädat och att kalaset är över. Imorgon blir det inneaktivitet eftersom vädergubben på tv4 lovat regn i mängder. Det smattrar friskt här på uterumstaket, så blötvädret har redan börjat.

I morgon bitti blir det återbesök till mödravården för att kolla magmåttet igen. Magen, eller SF-måttet (symfys-fundusmåttet, mäts från blygdbenet till livmoderns högsta punkt, nerifrån och upp alltså, livmodern växer uppåt) hade ju inte växt en endaste centimeter vid sista kontrollen i tisdags (förväntad tillväxt var 3 cm) och jag blev ju skickad i ilfart på tillväxtkontroll. Men bebis hade växt bra och vägde nära 1300 gram och hade lagt sig tillrätta långt ner i magen helt enkelt, lite halvt på tvären, därför hade inte SF-måttet ökat. Men allting var ju i sin ordning och det är ju inte dags för bebis att fixera sig ännu, än finns det plats att röja runt i magen, vilket han tar all chans att göra (av någon anledning så brukar jag kalla barnet i magen för ”han”, det gjorde jag även om Molly så det är inget ”tecken” på vilket kön det är…) 🙂

Nä, nu är det verkligen natti natti… 🙂